Buďte připraveni a vaše lampy ať hoří

O kouzle chození městem

15. 9. 2014 15:12
Rubrika: Rozkřesávání | Štítky: pěšky chůze

Ráda bych se s vámi podělila o zajímavou zkušenost z minulého měsíce. :)

Skončila mi totiž "šalinkarta"(taková ta kouzelná kartička na ochočení brněnských tramvají), do kapsy hluboko a navíc jsem zjistila, že s mojí fyzičkou to není zdaleka tak dobré, jak bych potřebovala.

Že bych začala jezdit do práce na kole? Počasí je v srpnu ještě celkem rozumné a dělá to přece většina mých kamarádů...jenže já tu nemám kolo, navíc bych musela po cestě zdolávat velký počet nebezpečných křižovatek a hlavně si nějak poradit s překonáním dálnice po rychlostní komunikaci... Ne, z toho mi opravdu běhal mráz po zádech.

Ale já stejně potřebuji trénovat chůzi, tak půjdu pěšky, řekla jsem si, propočítala cestu a natáhla si budík o potřebnou dobu dříve.

 

(zdroj: http://nutritionpost.files.wordpress.com/2012/02/city-walking.jpg)

Poprvé to bylo drsné a v duchu jsem se proklínala za tak pitomé nápady. Ale postupně jsem si zvykla - semtam jsem se svezla některým z shoppingbusů, při nepřízni počasí využila ranní cestu kamaráda se služebním autem do práce...no a když už jsem někam opravdu musela spěchat, použila jsem nouzově jednorázový lístek.

No, nevím, nakolik to bylo ve skutečnosti levnější, protože se tento způsob cestování projevil na spotřebě času i jídla.. Ale myslím, že zisk byl nakonec mnohem větší. Kromě zlepšení fyzičky, jsem byla obohacená ještě o více věci.

- Mohla jsem mnohem déle poslouchat namluvené knížky a to ve větším klidu než v tramvaji.

- Mohla jsem přemýšlet, rozjímat, mluvit si sama pro sebe a nebo se modlit. Byla jsem překvapena jak inspirující může být prostá chůze.

- Překonala jsem sama sebe a svoji lenost, alespoň o kousíček.

- Poznala jsem nová místa a ta stará viděla z jiných úhlů.

- Naučila jsem se lépe rozvrhnout svůj čas a vážit si suchého oblečení.

- Naučila jsem se s sebou netahat zbytečné věci.

- Potkávala jsem lidi a zažívala věci, které by mě jinak minuli. Párkrát mi bylo dokonce dopřáno popovídat si s někým po cestě...

 

Ano, byla jsem unavená, zvlášť když jsem neodhadla své síly a táhla domů opravdu těžké lano. Ale byla jsem také nějak klidnější a šťastná.

Dnes už si zase vozím své ctěné pozadí autobusem, ale na to chodící období vzpomínám s velkou vděčností. Nejspíš to zase někdy zopakuji...

A tak bych vás chtěla poprosit, ať nekroutíte nad podobnými blázny hlavou a nenutíte jim lístek na MHD... Zkuste si to a třeba jedinkrát cestujte domů jinak než obvykle. Kdo ví, co čeká právě na vás. :)

 

Zobrazeno 1115×

Komentáře

slachmánek

Amen!
Když do práce spěchám, trvá mi to 15min a jsem zničený - přišel jsem o 15min života.
Když nespěchám, trvá mi to 25min, ale cestou se můžu modlit, mluvit s Bohem,... vlastně jsem prožil 25min a o nic nepřišel ;-)

IrenaT

Cesta do práce mi trvá cca 25min a tento čas využívám k ranní modlitbě. Je to moc fajn, doporučuji:-).

Evel

u mě to bylo o dost déle - proto se mi do toho tolik nechtělo

Klarysa

Když jsme jeli s kamarádkou z kina nějak mi nedošlo, že k nám jezdí večer bus už méně....Zrovna to vyšlo na dobu, kdy vůbec....Tak ta půlhodina cesty k nám, byla taková klidná, člověk si uvědomil, co viděl a co mu to dalo a bylo to moc příjemné. Když nespěchám do školy, tak to taky zvládám pěšky a do práce na pět ráno je to dobré probuzení a modlitba se stihne v pohodě. A někdy se jen tak zastavit v parku a "zaposlouchat" se do ticha....

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio